KPSC JUNCTION

KPSCJUNCTION IS SITE WHERE YOU WILL GET DAILY CURRENT AFFAIRS, MINI PAPERS, MOCK TESTS, ALL EXAM PDF NOTES, JOB NEWS EVERY DAY, EXAM NOTIFICATIONS, DAILY QUIZ, ALL IN ONE PLACE

SUBSCRIBE OUR CHANNEL

ಉಪಯುಕ್ತ ಸ್ಪರ್ಧಾ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು ನಿಮಗಾಗಿ

Friday, September 27, 2019

ART AND CULTURE ONE LINER QUESTIONS & ANSWERS PART-1

  Karunada Ekalavya       Friday, September 27, 2019



ART AND CULTURE  ONE LINER QUESTIONS & ANSWERS PART-1











1. Who invented SITAR?


(a) Amir khusro

(b) Bahadur Shah Zafar

(c) Ali Akbar khan

(d) None of these


Ans. a


2. Which of the following dance is not related to Rajasthan?


(a) Suisini

(b) Jhumar

(c) Khyal

(d) Lavani


And. d


3. Which of the following dance is not from Punjab?


(a) Gidda

(b) Tamasha

(c) Bhangra

(d) Bhand


Ans. b


4. Which of the following statement is not correct?


(a) Rita Ganguly is a famous Kuchipudi dancer

(b) Mohiniattam is a traditional dance from Kerala

(c) ONAM is a famous festival of Tamil Nadu

(d) Koli is a dance from Goa.


Ans. a


5. Which of the following is not matching in the group?


(a) K.C.S. Paniker

(b) M.F. Hussain

(c) S.H. Raza

(d) L. Subramaniyam

Ans. d


6. Tyeb Mehta is famous for?


(a) Writer

(b) Painter

(c) Singer

(d) Cartoonist


Ans. b


7. Who wrote Natyashashtra?


(a) Panini

(b) Kautilya

(c) Bharatmuni

(d) Patanjali


ans. c


8. Which of the following epic have the evidence of dramas, dances, and actors?


(a) Valmiki Ramayan

(b) The Gita

(c) Arthshashtra

(d) None of these


Ans. a


9. C.C Mehta, Jai Shankar Subdary and Nassurudhin shah are related to?


(a) Media

(b) Painting

(c) Theatre

(d) Science & Technology


Ans. c


10. Which of the following two dances are near about resembles to each other?


(a) Kuchipudi & mohiniattam

(b) Kuchipudi & Bharatnatyam

(c) Mohiniattam & Bharatnatyam

(d) Kathak & odissi


Ans. b






logoblog

Thanks for reading ART AND CULTURE ONE LINER QUESTIONS & ANSWERS PART-1

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment

Copyright (c) 2019 KPSC JUNCTION All Right Reseved